Det perfekta kaffet

Man har vandrat genom livets uttrampade stigar i många år, passerat snåriga trädrötter och leriga gropar, alltid sökandes efter det där lilla extra, den speciella upplevelsen.

Plötsligt står den framför en, nära bordskanten, och välkomnar en med hela sin mörka uppenbarelse. I ett hölje av väldrejad keramik väntar den på att omfamnas av förväntansfulla händer.

Man tar ett stadigt grepp och försiktigt, nästan överdrivet försiktigt smuttar på den heta vätskan. Smärtan från lätt brända läppar blandas med pur njutning när de första dropparna landar på tungan, bara för att lekfullt reta smaklökarna.
Den underbara aromen fyller gomen och envetet pulserar upp i bihålorna, smaken glider runt i hela munnen och tvingar en att genast vilja ha mer.
Man tar en större klunk och känner nu allt det den guldbruna vätskan har att erbjuda.
Doften blir mer påtaglig, den lägger sig inte bara i den omedelbara närheten av doftreceptorerna, utan överall. Hela rummet fylls av denna ljuvliga doft som tar med en på en spännande resa till Brasiliens frodiga regnskogar.
Den något oljiga vätskan fortsätter att flörtigt smeka smaklökarna tills smaken tar över och älskar med tungan i ett intensivt klimax.
Man tar en klunk till, och en till av det underbara, perfekta kaffet.
Men mitt i njutningen smyger oron in, en ängslig tanke om att just denna kopp, just denna stund är unik och icke upprepningsbar. Just denna kopp är möjligen den perfekta koppen, en som aldrig kommer tillbaka, som aldrig någonsin går att matcha.
Just denna kopp känns så perfekt i alla sina avseenden att det tycks vara otänkbart att det skulle kunna finnas något annat, lika perfekt på vår lilla planet.

Man försöker blåsa bort dessa tunga tankar tillsammans med en del av aromen och försöker att bara omfamnas av stundens välbehag. Man kommer förmodligen aldrig att dricka något lika fantastiskt igen, aldrig uppfyllas av dess doft, aldrig smekas på samma sätt av smaken... Det är vemodigt... men i slutändan... är det ju bara en kopp kaffe...

This is Tellus calling.... Good night for now....