Det dömande folket

Jag älskar Sverige. Sverige har givit mig oerhört mycket, en möjlighet att leva mitt liv på mina egna villkor och efter egna möjligheter. Men det finns en sak som irriterar mig gällande oss svenskar.

 

Som nation kan vi vara exceptionellt dömande och har alldeles för lätt att dra slutsatser baserade på lite eller obefintlig faktagrund. Våra relativt insnöade liv gör även att vi intresserar oss alldeles för mycket i andras liv i stället för att leva våra egna. Ryktesspridningen och baktaleriet i Sverige är idag utom kontroll. Dokusåpor som "Ensam mamma söker", "Bonde söker fru" och "Big Brother" ligger högt på samtalslistorna medan vi knappt vågar att inledda en konversation med shoppinggrannen i ICA-kön.

 

Vi dömer. Ofta och mycket. Grundlöst och skoningslöst.

Kan det vara så att den där killen med dreads är vegan? Det tjocka tjejen har nog ingen kontroll på sitt ätande? Den transsexuella killen måste ju ha varit sexuellt utnyttjad som barn! Tjejen i rullstol är säkert förståndshandikappad och hör säkert dåligt! Den mörkhyade mannen är ju med all sannolikhet våldtäktsman! Den kortsnaggade fotbollstjejen är ju onekligen flata!

 

Känner ni igen er? Ingen fara. Det är fullständigt naturligt att tänka i stereotyper. Det har vi alltid gjort, det kommer vi alltid att göra.

Kruxet ligger i hur vi hanterar våra fördomar. Det är okej att ha fördomar så länge man är medveten om dem och har ett öppet sinne för att kunna motbevisa dem. Varje regel har sina motpoler, sina undantag. Man hittar lätt ett undantag till en regel, ibland flera. Och ju fler undantag vi hittar desto svagare och mindre relevant blir regeln.

 

Sluta inte att ha fördomar! Fördomar är bra. De får oss att vara vaksamma och observanta över vår omgivning samtidigt som de hela tiden överbevisar oss, varenda gång vi hittar ett undantag tvingas vi att ifrågasätta. Och vi bör alltid ifrågasätta!

 

Nu ska ni få en hemläxa, mina kära läsare.

Tänk på en fördom ni har. Den ska vara helt gränslöst politiskt inkorrekt. Förolämpande, rasistisk, populistisk, nedvärderande, ja, helt sanslös. Så försöker ni hitta 5 undantag till påståendet.

 

Rätt lätt, eller hur?

 

This is Tellus calling.... Good night for now....