Sanning & konsekvens

Någonting det råder stor brist på i vårt samhälle är vanligt, logiskt konsekvenstänkande.
För mig har det enda sedan barnsben varit självklart och glasklart att varje sak och handling leder till någonting annat.
Varenda beslut man fattar leder till någonting, varenda sak man säger leder till någonting, oavsett hur betydelselöst det än verkar.
Jag tror på fjärilseffekten. För er som missat vad fjärilseffekten är kan jag tala om att det är en kaosteori (existensiell teori) som säger att en fjärils vingslag på en plats kan i teorin skapa en orkan någon annanstans i världen.

Jag kan ta några mycket teoretiska och ytterst påhittade exempel.

Tänk er en uppfinnare som kommer på en brilliant uppfinning. Han vänder sig till några småföretag och behöver hjälp med att tillverka en prototyp. Han blir nonchalerad och ingen vill hjälpa honom.
Till slut ger han upp och lägger ritningarna i en låda.
Denna man uppfann något som alla behöver. Hans uppfinning skulle ha tillverkats i enorma fabriker och skapat hundratusentals jobb.

Tänk er den unga, blyga tjejen med en gråsvart chihuahua som av en bekant fick höra att hon ser bra ut på bild. Hon blev glad och gick till en ateljé för att ta några fler kort, som en kul grej. Ett av korten hamnade på en vägg i ateljén. Samma vägg som någon månad senare sneglades på av en modellagent. Samma agent som sedan erbjöd henne jobb. Jobb som ledde till fler jobb. Som ledde till en sjuk massa pengar. Som ledde till att den blyga tjejen kan arbeta för djurens rättigheter världen över.

Tänk er den lilla pojken som blivit skrämd av sina föräldrar med orden "Gör inte så, annars kommer polisen och tar dig". Pojken springer bort från sina föräldrar på en vintermarknad. Han blir rädd och går avsides utan att påkalla uppmärksamhet. Några timmar senare alarmeras hela polisstyrkan av föräldrarna och genomsökningen av marknaden påbörjas. Pojken ser en massa poliser och gömmer sig bakom en buske.
Där hittas han ihjälfrusen efter några timmar.

Tänk er en elev, dryga 14 år gammal. Han har varit duktig i skolan i hela sitt liv men inte så socialt stark som han borde vara. Han känner sig ganska ensam men kan leva med det.
En gång blir han driven med och hånad av de andra ungdomarna. P.g.a. sin sociala svaghet dricker han för mycket och rusar ut på vägen för att ta sitt liv. Och lyckas.
Denna finniga pubertetsnörd var menad att bli forskare och finna botemedlet mot cancer.

Och så har vi en sann:

Tänk er den unga, kreativa grabben. Han är uppväxt i ett bra men strängt hem. Hans far dör under hans tidiga tonår.
Grabben börjar ägna sig åt konst, och blir duktig. Mycket duktig.
När han kommer upp lite i åldern blir han förtjust i sin kusin, men eftersom kusinkärlek är otänkbar i ett kristet hem blir det ännu mera konst. Till slut söker han in på konsthögskolan, men får inget stipendium då ovanligt många konstnärer söker samma år. Och hans ensamstående mor har inte råd att betala avgiften.
Den nu unga mannen börjar intressera sig för politik. Och har talets gåva.
Den unge mannen får farliga vänner och en annorlunda mustasch. Han ser även till att nästan 30 miljoner människor mister livet.

Vi människor måste bli bättre på att inse faktumet att allt vi gör, allt som händer runtom oss påverkar andra. Minsta, mest oviktiga saken för dig kanske är någonting enormt viktigt för någon annan.

Ett ja eller ett nej kan få globala konsekvenser i slutändan. En öppen famn kan förändra världen. En kall hand kan starta världskrig.

This is Tellus calling.... Good night for now....